2014-04-21

Са Святам Вялікдня!


Вітаю і віншую са Святам Вялікдня!
Сонечнага настрою, усмешак, радасці ў гэты цудоўны дзень!


На тое, каб выкладаць усё ў блог у працэсе гатоўкі, фарбавання не было часу, чакалі гасцёў. Таму сёння маленькі пералік таго, што рабілася і елася :)

1. Яйкі. Як можна здагадацца з ранейшых постаў, мы стараемся ўжываць у ежу ўсё натуральнае. І вось узнікла пытанне фарбавання яек. Я хацела ня толькі чырвоныя яйкі, якія атрымліваюцца ад цыбулення (лупінкі цыбулі).

Таму вось такі вынік.
Сінія яйкі атрымаліся ад чырвонай капусты.
Гразна-зялёныя атрымаліся ад свежай травы.
Трошкі ружовыя - ад чырвоных буракоў.
Чырвоныя - ад цыбулення.


Рабіла раствор для фарбавання так: лісты капусты залівала вадой, дадавала 1 ч.л. солі і варыла гадзіну. Затым выключала, дадавала 3 ст.л. яблачнага воцату (спіртавы воцат я ўвогуле не выкарыстоўваю, але тут можна і яго дадаць, калі няма іншага). І клала ў раствор вараныя яйкі. Лепш, канешне, калі яйкі яшчэ гарачыя. Яйкі павінны ляжаць у растворы 30-40 хвілін, прыблізна праз 15-20 хвілін ужо будзе бачны вынік. Таму толькі Вам вырашаць, якога колеру будуць яйкі.

Для чырвоных буракоў (буракі парэзала на кавалкі) і зялёнай травы прынцып аднолькавы як і для капусты.
А вось з цыбуленнем усё прасцей. Заліваеце цыбуленне, ставіце варыць і як пачынае закіпаць, то кладзеце варыцца яйкі. І вельмі хутка яны і зварацца, і пафарбуюцца.

Адзінае, што дадам, выціраць ваду з яек ня трэба, таму што сціраецца фарба, а калі яйкі высахлі на талерцы, то фарбе больш нічога не пагражае. Прыгожа!

А вось яйкі, якія былі ў мінулым годзе :)


Для фарбавання тут пайшлі ўсе сухія травы-гарбаты, якія былі ў хаце. І вельмі цікавы атрымаўся колер. Але вось паўтарыць такое я не магу, не памятаю, што там было :)))

2. Кулічы, як жа бяз іх. Адзіны фотаздымак, які зрабіла. Кулічы перастаялі ў мяне ў гэтым годзе, таму маленькія, але смачныя. На хатніх яйках і масле.


А вось кулічы, якія былі ў нас два гады таму. Адзін і той рэцэпт гатую ўжо трэці год, а вынік кожны раз розны :)


3. Свянцонае. Раней мы з мамай кожны год хадзілі ў царкву свенціць яйкі на Ўсяночную. Гэтым годам мама прыязжала ў госці да нас, таму таксама паехалі.
Свенцілі яйкі, соль, хлеб і сала (сала свенцілі для таго, каб не сустрэць змей у лесе, ну такое павер'е існуе ў беларусаў).


4. Бульба. Ну як абыдзецца святочны беларускі стол бяз бульбы?! Канешне на гарнір бульба, але ўжо пачатак новага сезону, калі трэба ўжо садзіць бульбу, а не есці яе. Яна не такая смачная ўжо, калі яе варыць.
Вось і прыдумалася яе запекчы на блясе (противень). Робіцца вельмі проста, а атрымліваецца вельмі смачна.
Чысцім бульбу, наразаем кавалачкамі, выкладаем на бляху, паліваем трошкі аліўкавым алеем, трошкі солі і перцу. І самае, што мне тут падабаецца, зверху добра прысыпаем сушаным базілікам, канешне, са свайго агароду. Такі пах!!!
Ставім пекчыся на 40 хвілін, у сябе я магу выбраць рэжым турба-грыля 180 С (градусаў Цэльсія). І бульба атрымліваецца мяккай, добра прапечанай, з водарам базіліка.


5. Мясныя рулецікі з сырам. Атрымаліся мяккія, у меру часначку, у меру сыру. А з хатнім кетчупам (пра кетчуп напішу, калі буду рабіць летам)... Вельмі смачна!
Мяса - паляндвічка. Проста адбіла малаточкам, нацерла молатым чорным перцам з соллю, тоўчаным часначком, паставіла марынавацца на ноч.
Скруціла рулецікі, паклаўшы ў кожны па некалькі кавалачкаў цвёрдага сыру (выкарыстоўвала Альтэрман, адзіны сыр, які можна ў маёй мясцовасці набыць без штучных дадаткаў). Выпякала пры 180 С каля аднае гадзіны пад фальгою, а апошнія дзесяць хвілін без. Так рулецікі атрымаліся з прыгожай прыгаркай.


Блізка сфатаграфаваць усё, што было на стале, не атрымалася, таму што як толькі прыбрала стол, усе ўжо сабраліся і быў час частавацца.

6. Былі прыгатаваны дзве салаты: першая - варанае курынае мяса, вараная бульба, салёны гурок, цыбуля, цвёрды сыр, варанае яйка, смятана; другая - салёная чырвоная рыба, вараная бульба, свежы памідорык, свежая радыска, цыбуля, смятана.

7. Паштэт з курыных пячонак: 0,5 кг пячонак, адна цыбуліна, адна морква, аліўкавы алей, белае віно, соль, перчык, размарын. Абжарыць гародніну, дадаць пячонкі, 10 хвілін паварочваючы на патэльні жарыць, дадаць прыблізна 0,5 - 1 ст. белага віна, мяшаючы, чакаць, пакуль віно не выпарыцца, дадаць соль, перац, размарын, закрыць крышачкай і гатаваць каля паўгадзіны. Затым змалоць блэндэрам. Можна дадаць у гарачы паштэт 25-50 г сметанковага масла. Атрымаецца больш густым і тлустым.

8. Тварожная заварная "пасха" з разынкамі і сушанымі журавінамі. Як-небудзь асобна напішу рэцэпт. 

9. Канешне хатні кетчуп да мяса і соўс да бульбы са смятаны і часнаку. Марынаваныя зялёныя памідоры па рэцэпту ад цёці Любы з Латвіі. Вельмі смачнымі атрымаліся, мужу вельмі падабаюцца. І выратавалі ўраджай памідораў ад туманаў.


10. Бліны з начыннем з грыбоў шыітаке. Вельмі смачныя грыбы, іх проста абжарыла на патэльні, дадала смятаны, патушыла хвілін 15-20 пад крышачкай.

11. Курыныя бёдрышкі, якія тушыла ў сапраўднай дравяной печцы ў гліняным гаршчку. Курыцу нацерла соллю-перцам, базілікам, цэдрай лімону і паставіла на ноч марынавацца. Затым пераклала ў гліняны гаршчок, заліла хатняй смятанкай і тушыла пад крышачкай каля гадзіны.

12. Талеркі з садавінай, нарэзанымі кулічамі, булкамі і смачным хлебам.

13. Смачны кампоцік з вішань і бярозавы сок з апельсінам.

14. Былі прыгатаваны да гарбаты два кексы: адзін па рэцэпту Чадзейкі - сталічны, другі з макам і свежымі журавінамі. І прыгатавала яшчэ рулет з тварожным крэмам, таксама рэцэпт Чадзейкі. Адзінае, што змяніла - крэм, не было моцы ўжо гатаваць крэм, а засталася частка ад тварожнай пасхі. Вось гэта і замяніла мне крэм, атрымалася смачна. Рулет быў "мокрым і сочным", калі такім ён можа быць.
Кніга "Рэцэпты па ГОСТу" Чадзейкі - шыкоўная кніга, раю набыць на кожную куханьку. Там і смачнае марозіва можна зрабіць з чорных парэчак (ужо намі пакаштаванае на НГ 2014), і шмат тартоў, і пірожаных. Вельмі добрая кніга, на маёй кухні яна актыўна выкаростоўваецца, шмат інфармацыі, падрабязна ўсё распісана.

15. І асобнае месца за сталом займалі смачнейшы торт Напалеон з журавінамі і заварным крэмам і духмяныя хлябы трох сартоў. І як Вы думаеце, хто гэта прыгатаваў? Гатавала не яе, гэта адзінае, што было на стале не маіх рук.
Гатавала Насця. І ні такога тарта, ні такіх хлябоў мы яшчэ не каштавалі. Настолькі ўсё атрымалася смачным!!! Як добра, што ў нас ёсць Насця :)


Вось так і прайшло Свята, засталіся ўспаміны і сум па тым, што ўсе родныя раз'ехаліся (пакінуўшы горы посуду :))) але гэта ня так і страшна).
Вельмі прыемна, калі ёсць каму прыехаць. Таму прыязжайце, калі ласка, яшчэ! Мы Вас заўжды чакаем :)
Святочнага настрою і цудоўнага надвор'я :)

No comments:

Post a Comment