2014-10-18

Мядовы хлеб і маркоўны кекс з тварагом, або мясцовы сняданак суботы (субота, кастрычнік-18-2014)

Добрай сонечнай раніцы!
У нас сёння лёгкі марозік, сонейка. Вельмі прыгожа на вуліцы раніцай!
А ў хаце лятаюць водары мядовага хлебу, цынамону і шакаладу.
Сёння смачны сямейны сняданак, запрашаю!


На сняданак сёння ў нас: мядовы хлеб з козім сырам, варанае яйка (курачкі стараюцца, малайчушы), маркоўны кекс з тварагом і персікавым варэннем і какава з цынамонам (але бяз цукру, такая прыемная гарчынка).


Мядовы хлеб мае прыемны водар Калядаў, дадала духмяных прысмак: гваздзічкі, духмяны гарох, некалькі гарошынак каляндры, мускатны гарэх, цынамон. Такі водар у хаце, проста слінкі адныя :)


Што і як:
  • 300 г мёду
  • 220 г пшанічнай мукі (цэльназерневая)
  • 30 г ржаной мукі
  • 50 г гарэху пекан
  • 100 мл малака
  • 1 яйка
  • 2 ч.л. пітной соды
  • пару каменьчыкаў марской солі (мае гарэхі пекан былі з соллю, таму не клала)
  • прысмакі: 1 ч.л. цынамону, некалькі гарошын каляндры, 4 гваздзічкі, 3 гарошыны духмянага перцу (змелена ўсё ў мельнічцы), 1/8 частка мускатнага гарэху (сцерці), цэдра лімону (лімоны мае амаль засохлі, таму дадала пару ст.л. соку лімона).
- Мёд з малаком паставіла на плітку, на самы маленькі нагрэў. Галоўнае не кіпяціць! У мяне проста мёд растварыўся ў малацэ, нават не нагрэўся.
- У кубак блэндэра (насадка  нож) паклала гарэхі, муку, соду, цэдру (сок), прысмакі. Перамяшала.
- Затым пераліла мёд з малаком, дадала яйка. Замяшала цеста.
- Пераклала ў папярэдне змазаныя сметанковым маслам формы. Пякла каля 40-50 хвілін пры 180 градусах С, нагрэў: гарачае паветра.
Калі ня вельмі падабаюцца духмяныя прысмакі, то можна спыніцца на цынамоне і мускатным гарэху.



Пякла ўчора ў вечары. Дык такія пахі не давалі спаць, хацелася пакаштаваць кавалачак. І хацелася хутчэй раніцы і сняданка... Можа трэба больш есці днём?!

На сняданак трэба есці карысную ежу, такой быў маркоўны кекс, амаль не салодкі, з тварагом і варэннем! Сакавіты і смачны...
У каторы раз муж сказаў, што "аказваецца, з морквай вельмі смачнае печыва атрымліваецца"...


Што і як:
  • 200 г сметанковага масла
  • 4 яйкі (вось калі б не курачкі мае, то не такі і смачны быў кекс. Яйкі з крамы зусім ня тое)
  • 70 г карычневага цукру (калі хочацца салодкага, то можна 150 г. Я рабіла на сняданак не салодкі)
  • 150 г пшанічнай мукі з цэльнага зерня
  • 50 г амарантавай мукі (сняданак павінен быць карысным!)
  • 1 ч.л. пітной соды
  • 150 г цертай морквы (вядома-невядомым была скрадзена з талеркі спачатку адна счышчаная морквіна, затым другая. Але венікам атрымалася адбіцца ад памочнічка-мужа :)
  • 1 ст.л. ружовага віна
- Сметанковае масла павінна быць цёплым, каб лёгка можна было ўзбіць з цукрам.
- Да масла з цукрам дадала па адным яйку, працягваючы ўзбіваць.
- Затым дадала муку-соду. Перамяшала.
- Дадала цертую моркву і віно. Перамяшала.
- Выклала ў падрыхтаваную форму, якую змазала сметанковым маслам. Так вельмі лёгка даставаць печыва пасля таго, як яно прыгатавалася.
- Пякла каля адной гадзіны пры 180 градусах С.
- Пакінула астываць.
- А тым часам гатавала крэм:
  • 600 г тварагу
  • 250 г смятаны
  • 2-3 ст.л. карычневага цукру (можна больш, бо так атрымалася амаль не салодкім. але так і было запланавана, каб можна было есці з персікавым варэннем). Калі тварог вельмі сухі, то смятаны можна і больш дадаць. 
- Усё перамяшала блэндэрам. І вельмі добра такі тварожны крэм замешваць у кубку блэндэра з нажом. Ніякіх камячкоў, нож добра ўсё меле.
- Абмазала кекс крэмам і пакінула на ноч у лядоўні.
- Раніцай адрэзала кавалак, паліла варэннем і з какавай снедалі...
І хто яшчэ так пакорміць, як сам сябе пакорміш :) Таму смачна есці!



Цудоўных выходных!
І смачных сняданкаў! 
Частуйце родных толькі карыснымі і смачнымі стравамі :)

No comments:

Post a Comment