2014-10-29

Пра бульбу, дранікі і амкадор-белвар, або ўражанні дню (серада, кастрычнік-29-2014)

Вечар добры, шаноўнае спадарства!
У халодныя дні хочацца есці тое, што сагравае і насычае. Вось і мяне муж папрасіў напекчы дранікаў... Даўно ўжо просіць...


Я ўжо калісь пісала, што адзін раз за нашае сумеснае жыццё муж частаваў мяне дранікамі, якія сам рабіў. А потым гэты абавязак перайшоў на мяне. І вось так мне было нудна імі займацца: то патэльня ня тая, то церці рукамі ня хочацца, то ячшэ якая напрасліна...
І вось набылі мы сабе "памочніцу" мясцовай вытворчасці. Добра яна дапамагала ў пытанні дранікаў, фаршаў, пюрэ пакуль не затупіліся нажы. І вось устала пытанне іх пошуку. Але пакуль мы знайшлі (пару дзён таму) тое, што трэба, быў куплены замежны камбайн, які ў першую ж гатоўку дранікаў не вытрымаў "беларускай душы", і стаіць цяпер са зламанай насадкай. Узбівае цесца, меле гарэхі, а вось пра дранікі і іншыя падобныя рэчы думаць не прыходзіцца...
І так бы мой бедны галодны муж і заставаўся бы без дранікаў, галадаў карацей, каб не наш сваяк з-за мяжы, у якога зламалася шынкоўка, якая добра працавала больш пяці !5! год. І ён папрасіў знайсці такую самую і купіць для яго.
Мы купілі, але купілі і сабе такую ж, і нажы для сваёй старой "памочніцы" (якой таксама ўжо амаль шэсць !6! год) знайшлі ў той жа краме.
І ўсё гэта вырабляецца ў нас, у Беларусі, на заводзе "Амкадор-Белвар". Галоўнае, што надзейныя гэтыя прылады, металічныя. І як паказвае вопыт актыўнага карыстання ў нашай сям'і (разам са сваякамі ў нас такіх прылад пяць штук), яны сапраўды надзейныя.

Ну ня будзем больш пра добраахвотную рэкляму. Вернемся да бульбы і дранікаў: бульбу сцерла шынкоўка проста незаўважна! Ніякіх намаганняў, жых-жых - і можна пекчы дранікі... 
Гэта проста цуда! Думаю, што цяпер на нашым стале дранікі і бабка будуць больш частым госцем :)



Што і як:
Прыблізна на два літры (з гарой) чышчанай бульбы (затым, канешне, цертай):
- 2 яйкі
- 3 ст.л. пшанічнай мукі
- некалькі каменьчыкаў марской сролі
- аліўкавы алей каб смажыць
І верш для настрою :)

З бульбай добрай нашай
Робяць клёцкі, кашу,
Пірагі з грыбамі,
З мясам, буракамі.

Бульбу вараць,
Бульбу смажаць,
Бульба наша – любата.
З беларускай бульбы
Страва – смаката.
А. Дзеружынскі.

Вось сапраўды свая бульба самая смачная. Яна і ў пюрэ, і ў драніках ні ў якае параўнанне ня ідзе з бульбай з крамы або кірмашу. Я сама яе палола, кожны дзень збірала каларадскіх казурак, угнойвала кампостам. І вырасла бульба вельмі-вельмі смачная! Наступным годам буду саджаць яшчэ больш :) З такой-та прыладай і крутой патэльняй адной порцыяй дранікаў не адмажуся, трэба назапасіць :)

Калі Вы яшчэ ня маеце прылады, якой церці бульбу для самых смачных дранікаў, то ня думаючы набывайце такую шынкоўку ад Белвара. Чаму? Таму што хто лепш за "бульбашоў" прыдумае штуковіну, з дапамогай якой гатаваць любімую страву з бульбы?! Толькі мы, "бульбашы" :)
Таму смачных дранікаў і цёплых вечароў :)

No comments:

Post a Comment